Bedøm artiklen

Når man er afhængig af rygning, er det ofte nikotinen i cigaretterne, der er synderen. Nikotin er stærkt afhængighedsdannende og kan være rigtig svært at slippe af med. Hvis du er storryger, bliver det kun endnu sværere. Derfor er der et stort marked for firmaer som Nicorette og Nicotinell, som laver nikotin-produkter til rygestop. De fleste har for eksempel set TV-reklamerne for Nicorette QuickMist, som nemt sprayes ind i munden.

Nikotin-produkter hjælper dig igennem rygestoppet

Heldigvis er der mange beviser for, at nikotinpræparater som tyggegummi eller nikotinspray faktisk hjælper dig med rygestoppet. Du har nemlig dobbelt så stor for at bryde din afhængighed, hvis du vænner din krop af med rygningen skridt for skridt.

De forskellige rygestopmidler virker på forskellige måder, men fælles for dem er, at de giver din krop et nikotinfix, præcis ligesom en cigaret ville gøre. Forskellen er, at du ikke får de mange skadelige stoffer, som også findes i cigaretter. Samtidig slipper du lige så stille de vaner, der er forbundet med rygning.

Når rygestoppet er gennemført med et nikotinprodukt, oplever nogle, at de i stedet bliver afhængige af nikotinproduktet. Det sker cirka for 10 %. Skulle det ske, er du stadig sundhedsmæssigt langt bedre stillet, end hvis du fortsat røg cigaretter. Ud over at nikotinprodukter ikke indeholder de skadelige stoffer fra cigaretter, påvirker de heller ikke dine lunger og hals, og du mærker ikke de samme fysiske skavanker som ved rygning.

Vælg det rigtige rygestopmiddel

Der findes en hel jungle af rygestopmidler – fra plaster og tyggegummi til nikotinspray og e-cigaretter. Et plaster er til dig, der ryger 10-20 cigaretter om dagen og har brug for meget nikotin. Plastret sættes på om morgenen og giver dig et jævnt nikotinniveau i løbet af dagen. Nogle plastre er også lavet til at blide siddende natten.

Se også:
  Bliv sommerklar med de rette fitness hold

Tyggegummi minder om nikotinplaster i den måde, nikotinen optages på. Du skal tygge tyggegummiet, indtil det er blødt, og derefter lægge det i mundhulen. På den måde bliver nikotinen optaget direkte ind i kroppen. Hvis du tygger vedvarende som ved et normalt tyggegummi, forsvinder nikotinen i stedet ned i maven, hvor den er meget mindre effektiv.

Hvis du ryger meget, kan en spray være løsningen for dig. Nicorette QuickMist er den mest udbredte spray, og den er meget effektiv. En spray skal sprayes ind i siden af munden eller under tungen, når trangen melder sig. Ligesom med et tyggegummi bliver nikotinen optaget direkte fra munden, så din nikotintrang mættes med det samme.

En nikotinspray er et heftigt middel, men den er også meget effektiv og nem at have med i løbet af dagen. Med tiden kan du trappe ned, så du bruger sprayen mindre og mindre i løbet af dagen.

I de seneste år er mange begyndt at bruge e-cigaretter, som fungerer stort set ligesom en almindelig cigaret. E-cigaretter indeholder dog som regel mange forskellige stoffer, som vi endnu ikke kender effekterne af. Derfor kan det være en god idé at holde sig til de mere klassiske nikotinprodukter indtil videre.